Sensör temizliği nasıl yapılır?

Sensör Temizliği Nasıl Yapılır?

Fotoğraf makinesi sensör temizliği, sensör temizleme spatulası ve bu işlem için özel olarak %100 saflatırılmış solüsyonlarla yapılır. Sensör temizliği yapılacak makine DSLR ise makinenin elle sensör temizliği modu aktifleştirilerek, aynasız ise lensi çıkarmak suretiyle sensör temizliği yapabilirsiniz. Bazı aynasız makine modellerinde makine kapalıyken perde de kapalı konuma gelebiliyor. Bu modellerden birine sahipseniz DSLR makine gibi elle sensör temizleme modunu akfifleştirmeniz gerekir.

Uyarı: Sensör temizliği için eğer doğru ekipmana sahip değilseniz, sensöre müdahale ettiğinizde bu işlem sizin için kâbusa dönüşebilir. Bunu kendiniz yapmaya çalışmak yerine, fotoğraf makinenizi bana göndermeniz için iletişime geçmenizi öneririm.

Dijital fotoğraf makinelerinin sensörlerine kaçan toz partikülleri gibi yabancı maddeler çekilen fotoğraflarda bulanık bir nokta olarak karşımıza çıkar. Fotoğrafçıların kâbusu olan bu tozlardan kurtulabilmek için sensör temizliği nin nasıl yapılabileceğine dair profesyonel bir yaklaşımla anlatmaya çalışacağım.

Sensör Temizliği yapmadan önce Sensörün kirli olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Yeterince ışıklı bir ortamda yakınlaştırma (zoom) özelliğine sahip bir lensiniz varsa, en uzun odak uzunluğuna ayarlayıp, diyafram ayarını da olabildiğince kısık değere getirip ISO ayarını da olabildiğince düşük tutarak mümkünse beyaz bir zemin ya da açık bir gökyüzünü pozlayın. Ortaya çıkacak görüntünün homojen bir kare olması tozları tespit etmemizi kolaylaştıracaktır. Düşük iso değeri kullanmamızın nedeni yüksek iso değerlerinde oluşacak grenlerin (kumlanma) lekeleri tespit etmemizi zorlaştıracak olmasıdır.

Örneğin Nikon 18-105mm lens ile 105mm odak uzunluğunda, f/36 diyafram ve iso 100 değerinde duruma göre 1/20 ila 1/50 saniye pozlama yapabilirsiniz. Aşagıdaki gibi bir fotoğraf kaşınıza çıkarsa bunun anlamı sensörünüzün kirli olduğudur.

kirli sensör

Equipment: Canon 1100D, EF-S 75-300
Exif: 300mm, f/32, iso100, 1/30 sec.

Hava pompası kullanarak sensör temizliği yapmak tehlikelidir!

Sıkça paylaşılan görüş sensör temizliği için hava pompası kullanılmasıdır. Ben bu yöntemi asla tavsiye etmiyorum ve kendim de sensör temizliği için de kesinlikle hava pompası kullanmıyorum. Çünkü hava pompası, sensördeki tozun fotoğraf makinesi dışına çıkarmaz. Aksine fotoğraf makinesinin içerisinde hapsolmasına neden olur. Hava pompasının sensöre yapışmış tozun tamamen temizleneceğinin de garantisi yoktur.

Sensör Temizliği Nasıl Yapılır?

Hava Pompası

Hava Pompası

Sensör temizliği ekipmanları

  • 1- Sensör temizliği için özel olarak üretilmiş sensör temizleme sıvısı
  • 2- Sensör temizleme spatulası
  • 3- Temizleme esnasında nefesimizle birlikte tozun perde odasına kaçmasını engellemek için steril maskeden oluşmaktadır.
Sensör Temizliği

Sensör Temizleme Spatulası

sensör temizleme sıvısı

Sensör Temizleme Sıvısı

steril maske

Steril Maske

Sensör temizleme sıvısı bu işlem için özel üretilmiş %99,99 saflıkta, uçucu, uçunca ardında kalıntı, iz bırakmayan nitelikte bir solvent (çözücü) olmalıdır. Metanol (Metil Alkol), Isopropranol (İzopropil alkol) bu sıvılara örnek olarak gösterilebilir. Her %100 saflıkta olduğunu iddia eden ürünlere itibar etmeyin. Ucuz olması açısından %100 diye aldığım Metanolün temizlik sonrasında iz bıraktığını gözlemledim. Bunun için deneyip onayladığım Eclipse marka sensör temizleme sıvısını tavsiye ederim.

Sensör temizleme spatulası ise yine sensör temizleme için özel olarak üretilmiş, uygulandığı yüzeyde toz veya zerrecik bırakmayan, üzerine sürülen kimyasalı kolayca emebilen bir yapıya sahiptir. Bunun için yine deneyip onayladığım Eclipse marka sensör temizleme spatulalarını tavsiye ederim. Şunu unutmayın ki sensör boyutunu göre spatula boyutu seçmeniz gerekir. Buraya tıklayarak hangi marka/model makinelerde hangi boyutta spatula kullanacağınıza karar verebilirsiniz.

Sensörün kirlenmesini hızlandıran etmenler

Sensörün kirlenmesini hızlandıran etmenler rüzgarlı ortamlarda sık lens değiştirme ve yakınlaştırma (zoom) özelliğine sahip olan lenslerdir. Bu tip bir lens yakınlaştırma (zoom in) ve uzaklaştırma (zoom out) esnasında içindeki havayı akordiyon gibi emip basar. Bu da lens içindeki ve fotoğraf makinesinin perde odasındaki tozların sensöre ulaşmasına neden olur.

Sensörü temiz tutabilmek için

Kuşkusuz sensöre toz kaçmasının en kolay yolu lens değiştirirken perde odasının açık havaya maruz kalmasıdır. Gerekmedikçe ve özellikle rüzgarlı havalarda lens değiştirmeyiniz. Değiştirmeniz gerekiyorsa gövdenin bayonet kısmı aşağıya bakacak şekilde tutarak ve mümkünse çanta veya elbisenizle rüzgara karşı siper yaparak lens değiştirebilirsiniz.

Adobe Photoshop da sensör lekelerine çözüm olabilir

Sensör temizleme ya da temizletme imkanınız yoksa fotoğraflarınızda görünen lekeleri Adobe Photoshop yazılımında bulunan “Spot Healing Brush” özelliğini kullanarak da kolaylıkla yok edebilirsiniz.

Sensör Temizliğini nasıl yapabilirim?

Öncelikle sensör temizleme spatulasına yeteri kadar sensör temizleme sıvısından damlatarak hazır hale getiriniz. Fotoğraf makinenizi sensör temizleme moduna alarak sensörün önündeki ayna ve perde mekanizmalarının kalkmasını sağlayınız. Ancak bu sayede sensörü temizleyebilirsiniz fakat unutulmaması gereken önemli nokta ise bataryanın full şarjlı olmasının gerekliliğidir. Sebebi ise temizleme esnasında ayna ve perde mekanizmalarının şarj bitiminden dolayı kapanıp spatulanın arada sıkışmasının önüne geçmektir. Bu şekilde arızalanıp servise giden makine sayısı oldukça fazladır.

sensör temizliği nasıl yapılır

Hazırladığınız spatulayı, sensörün bir kenarından karşı kenarına tek hamlede bastırarak hafif yatık şekilde gezdiriniz ve spatulayı sensörü temizlememiş diğer yüzüne yatırıp başladığınız kenara tekrar geri gezdiriniz. İşlemi tekrarlamanıza gerek yoktur fakat temizlediğinizden emin olmadıysanız aynı spatulayı ikinci kez kullanmanızı tavsiye etmem. Bunun yerine yeni spatula ile işlemi tekrarlayınız. Eğer şu şekilde bir görüntü ile karşılaştıysanız işlem başarılı demektir:

Böylelikle Sensör temizliği nasıl yapılır? sorumuza detaylıca cevap bulmaya çalıştık. Ekipman temini veya sorularınız olursa iletişime geçmekten çekinmeyin!

Sensör Temizliğini nerede yaptırabilirim?

Daha önce saymış olduğum ekipmanlara sahip değilseniz, ekipman temin etme problemleri veya sensöre müdahale etmek istememeniz gibi durumlarda sensör temizliği yaptırmak için İletişim Formu aracılığıyla benimle iletişime geçmeniz yeterlidir.

Malzemeler

Fotoğraf makinelerini dönüştürme sürecinde kullandığım malzemeler listesi şu şekildedir:

Malzemeler:

1- Elektronikçi Cımbızı
Sökülen vidaları tutmak, flex kablo ve soketlerini, çeşitli kapakları açıp kapatmak ve sensör filtrelerini sökmek için.
malzemeler
2- Steril eldivenler
Elimizdeki yağ veya kir filtreye bulaşırsa temizlenmesi zor olacağından sensöre takılacak olan filtreyi tutmak için. Dönüşüm ya da tamir operasyonlarında işin başından sonuna kadar takmanızı tavsiye ederim. Dahili flaş kapasitörünün boşalmamış olması ciddi elektrik çarpmalarına neden olabilir. Kullanacağınız eldiven sizi bu elektrik çarpmasına karşı koruyacaktır.
malzemeler steril eldiven
3- Hava Pompası
Sensöre takılacak olan kızılötesi filtreyi sensör temizleme sıvısıyla temizlemeden önce tozlardan arındırmak için.
fotoğraf makinesi lens sensör temizleme hava pompası
4- Steril Maske
Nefes alıp verirken toz zerreciklerinin filtreye ya da sensöre yapışmasını önlemek için.
malzemeler Steril Maske
5- Optik temizleme sıvısı
Sensöre takılacak olan filtreyi ve sensörü temizlemek için. Bu sıvının özelliği çözücü, uçucu ve uçtuktan sonra ardında kalıntı bırakmamasıdır. Normalde sensör temizliği için de kullanılır. Marka olarak Eclipse öneririm. Ebay de oldukça ucuza temin edebilirsiniz. Bulunamıyorsa 99,9% saflıkta metil alkol ya da izopropil alkol de kullanabilirsiniz.
sensör temizleme saf metanol
6- Tornavida Seti
İçinde envai çeşit uç olan bir set işinizi görecektir. Ben iFixit sitesinden aldığım tornavida setini kullanıyorum. Pahalı olmasının yanında her türlü ihtiyacınıza cevap verecek uç seti ile mükemmel bir settir. Bu seti almasanız bile manyetik organizeri şiddetle öneriyorum. Herhangi bir bakım ya da tamir işinizde söktüğünüz vidaları gruplamanız için çok işinize yarayacaktır.
tornavida seti
7- Mikrofiber Bez
Kızılötesi filtreyi sensör önüne montajlamadan önce optik temizleme sıvısıyla temizlerken tozsuz ortam yaratılması için. Bu bezin özelliği mikrofiber olması, toz ve partikül bırakmamasıdır. Fotoğraf malzemesi satışı yapılan yerlerde bulmanız mümkündür.
mikrofiber lens temizleme bezi
8- Sensör Temizleme Spatulası (Sensor Swab)
Sensöre takılacak olan filtreyi temizlemek için. Bunun da özelliği temizlik esnasında toz ve partikül bırakmamasıdır. Türkiye’de bulabileceğiniz gibi yurtdışı alışveriş sitelerinden de cüzi bir ücret karşılığında almanız mümkündür.
sensör temizleme spatulası sensor swab
9- Havya
Kablo sökmek ve tekrar lehimlemek için.
havya seti

Not: Steril Maske, Steril eldivenler, Hava Pompasını herhangi bir medikalden temin edebilirsiniz.

Kızılötesi Çevrilmiş Makinelerde Odaklama Kalibrasyonu

Kızılötesi Çevrilmiş Makinelerde Odaklama Kalibrasyonu

Bu yazıda kızılötesi çevrilmiş makinelerde odaklama kalibrasyonu ile görüntünün sensörde oluşmasını sağlamanın nasıl yapıldığını açıklamaya çalışacağım. Unutmayın! bu yazı sadece DSLR fotoğraf mkineleri içindir.

DSLR özellikli bir fotoğraf makinesini kızılötesi fotoğraf çekmek amacıyla dönüştürdüğünüz zaman çektiğiniz fotoğraflarda dikkatinizi çekecek şey odaklama hatasıdır. Bunun nedeni daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi kızılötesi ışığın kırılma indisinin görünür ışıktan daha az olmasıdır. DSLR fotoğraf makinelerini kızılötesi fotoğraf çekecek şekilde dönüştürmüş olsak da, fotoğraf makinesi görünür ışık yardımıyla odaklama yapmaya devam edecektir. Kızılötesi ışık, objektif merceklerinden geçerken görünür ışığa göre daha az kırılmaya uğradığından, görüntü sensör üzeri yerine sensörün gerisinde oluşur. Bu durumu aşağıda eklediğim görselde de açıkça görebilirsiniz.

dslr odaklama sistemi ve kızılötesi ışığın ilişkisi

DSLR Odaklama Sistemi ve Kızılötesi ışığın ilişkisi.

Çevrilmiş makinelerde odaklama hatası neden kaynaklanıyor?

DSLR fotoğraf makinelerinde odaklamayı yapan mekanizma ile sensör düzlemi farklı yerlerde olduğu için çevrim işleminden sonra odaklama yapldığında görüntü sensörde oluşamaz. İşte bunun için sensör düzlemini aşağıda anlatacağım yöntemle istenilen mesafeye ayarlamamız gerekir. Odaklama kalibrasyonunun temel mantığı budur. DSLR fotoğraf makinelerinde kızılötesi fotoğraf çekerken eğer makineniz destekliyorsa Liveview moduna geçerek (Canlı Önizleme) odaklama hatalarını kolaylıkla giderebilirsiniz. Yani odaklama kalibrasyonu, Liveview özelliğine sahip olmayan DSLR makineler için şarttır.

Gerekli Malzemeler:

1- 1mm Alyan anahtarı (Fotoğraf Makinesinin modeline göre 2mm de olabilir.) (D90/D70/D70S = 2mm, D200 = 1mm)
2- Bant (Alyan anahtarıyla vidayı çevirirken perdenin açık kalabilmesi için.)
3- Tripod (Belirli bir nesneyi ya da odaklama tablosunu pozlarken mesafenin korunması için.)

Odaklama kalibrasyonu yaparken makinenizi tripoda koymayı ve kalibrasyon denemelerinde referans olması açısından belirli bir nesneyi her ayar sonrasında aynı mesafeden pozlamanızı tavsiye ederim. A2 ya da A3 boyutunda sadece yazılardan oluşmuş bir çıktıyı çapraz olarak makinenin önüne koyup herhangi bir harfe odaklayarak da yapabilirsiniz. Çapraz olarak konulması, odaklama kalibrasyonu denemelerinde netleme merkezini daha rahat tayin edebilmemizi sağlar. (Google’da Autofocus Test Chart şeklinde aratırsanız bir çok örneğini görebilirsiniz.)

Ayrıca netleme noktasını daha iyi tespit edebilmek için makinenizi aperture (diyafram) öncelikli moda alıp, f (diyafram) değerini en düşük değere ayarlayınız. Bu ayar, net alan derinliğini minimuma indirerek netleme kalibrasyonunu esnasında netleme noktasında meydana gelen değişiklikleri daha net görmenizi sağlayacaktır. Bu da size her bir denemede otomatik netleme ayar vidasını ne kadar çevirmeniz gerekeceği hakkında ipucu verecektir. Örneğin ben kalibrasyonu Nikon 85mm f1.8 lens ile yaptığımdan diyafram açıklığını f/1.8’e ayarladım.

Netleme Kalibrasyonu yapmadan önceki durum:

odaklama kalibrasyonu

Kalibrasyondan önceki durum.

Görüldüğü üzere makineyi kırmızı ile işaretlenmiş bölgeye odaklanmama rağmen daha gerideki bir bölge net alan derinliği içine girmiş. Dolayısıyla netleme kalibrasyonu yapılması şart.

nikon odaklama sistemi

Nikon Odaklama Sistemi.

Fotoğraftan da anlaşılacağı üzere hedef noktamızda 1 numaralı ayar vidası var. Bu ayar vidasının görevi görüntü netleme noktasını ayarlamaktır.

Odaklama Kalibrasyonu

Perdeyi kaldırıp bant yardımıyla gövdeye bantlıyoruz. (isterseniz elinizle de tutabilirsiniz fakat aynı anda alyan anahtarı döndürmek zor oluyor.) Bu aşamada makinenin ayna odasında sağ tarafta bir adet sensöre yakın yerde, bir adet de aynı yüzeyin lens takılan bayonet kısmına yakın tarafta olmak üzere 2 adet alyan başlı vida göreceksiniz. Bunlardan sensöre yakın olanı otomatik netleme ayar vidasıdır.

fokus kalibrasyonu

Manual Odaklama Kalibrasyonu.

Alyan anahtarı yardımıyla bu vidayı saat yönüne (alyan anahtarı aşağı doğru) 15° kadar çeviriyoruz ve bu yapılan işlemin sonucunu görmek için bir adet fotoğraf çekiyoruz. Eğer odaklamada hala hata var ise deneme yanılma yoluyla odaklama hatasını giderene kadar işlemleri tekrarlıyoruz. Vidayı istediğiniz kadar çevirebilirsiniz. Vida eksantrik yapıda olduğu için bir tam turda eski konumuna gelecektir.

Netleme Kalibrasyonu sonucu:

netleme problemi

Kalibrasyondan sonraki durum.

Görüldüğü üzere artık odaklanan nokta net alan derinliğine denk geldiği için kızılötesi fotoğraflarımızı net bir şekilde çekebiliriz.

Kızılötesi Fotoğraf Çekim Teknikleri

Kızılötesi fotoğraf çekmenin 3 tekniği vardır:

1- Kızılötesi Filtre kullanarak kızılötesi fotoğraf çekmek
2- Low Pass filtreyi çıkarıp, kızılötesi filtre kullanarak (Full Spectrum + Kızılötesi Filtre) (Modifikasyon)
3- Low Pass filtreyi çıkarıp, sadece kızılötesi ışığı geçiren filtre ile değiştirek (Modifikasyon)

(Low Pass filtrenin ne demek olduğuna Kızılötesi Fotoğrafçılığa Giriş yazımda değindim.)

Bu yöntemleri artıları ve eksileriyle ele alacak olursak:

1- Kızılötesi Filtre kullanarak kızılötesi fotoğraf çekmek:

Neden tercih edilir?

Mevcut fotoğraf makinemizle, sadece filtre temin ederek pratik ve ekonomik bir şekilde kızılötesi fotoğraf çekmek için tercih edilmektedir.

Avantajları:

  • Kamera modifiye edilmediğinden dolayı fotoğraf makinesi kızılötesi fotoğraf haricinde günlük çekimler için de kullanılabilir.
  • Maliyeti en az olan yöntemdir.
  • Kızılötesi fotoğraf çekmeye başlamak için en pratik yöntemdir.
  • Farklı dalga boyu sınırı olan filtreler kullanılabilir. (Hoya R72, B&W 093)

Dezavantajları:

  • Uzun pozlama süresi (Gün ışığında bile D90, D700, D300 gibi fotoğraf makinelerinde 30 saniye ye yakın pozlama gerektirir. 30 saniye süre için iso100, f/8 değerleri baz alınmıştır.)
  • Eğer DLSR fotoğraf makinesi kullanıyorsanız filtre takılınca vizörden bakarak kadrajlama olanağı yoktur. Aynasız fotoğraf makinesinde pozlama süresini uzatınca ekrana görüntü gelebilir.
  • Uzun pozlama yapılacağından tripod şarttır. Ayrıca batarya şarjı daha çabuk bitmektedir. Bu yöntemle çekim yapıyorsanız yanınıza ekstra 2-3 tane batarya almanız yararınıza olacaktır.
  • DSLR Fotoğraf makinelerinin odaklama mekanizmalarının perde odasında olmalarından ve görünür ışık yardımıyla odaklama yapmalarından dolayı kızılötesi filtre takılıyken odaklama yapmayacaktır. Maalesef perde odasına giren görünür ışığı arttırmanın bir yolu yoktur. Fakat filtre takılıyken canlı önizleme moduna geçerek aynasız fotoğraf makinesi gibi davranmasını sağlayarak odaklama yaptırabilirsiniz. Aynasız Fotoğraf Makinelerinin odaklama mekanizmaları farklı olduğundan filtre taksanız da pozlama süresini arttırarak otomatik odaklama yapabilirsiniz.
  • Filtre takılınca makinenin ışık ölçüm mekanizması çok doğru çalışmayacaktır. Sebebi ise ışık ölçüm mekanizmasının görünür ışığa göre hesaplama yapmaya programlanmış olmasıdır. DSLR veya Aynasız Fotoğraf makinelerinde manuel modda çekim yapılması daha uygundur. Diyafram modunda deneme yanılma yöntemiyle pozlama telafisini bularak da çekim yapabilirsiniz.
Kızılötesi Fotoğraf

Equipment: Nikon D700, AF 20mm f/2.8D, Hoya R72 Infrared Filter
Exif: 20mm, f/8, iso200, 30sec.
Location: KültürPark Fuar Alanı / İzmir / TURKEY

2- Low Pass filtreyi çıkarıp, kızılötesi filtre kullanarak (Full Spectrum + Kızılötesi Filtre) (Modifikasyon):

Neden tercih edilir?:

DSLR Fotoğraf Makineler için bu seçeneğin aşağıda açıkladığım 3. seçeneğe göre maliyeti daha az olduğu için; Aynasız fotoğraf makinelerde ise sensörün önüneki filtrenin değiştirilmesi yerine sadece çıkarılması nedeniyle bu seçenek tercih edilir. Aynasız fotoğraf makineleri için en ideal seçenektir. Aynasız fotoğraf makinelerinde sensör önüne neden kızılötesi filtre kullanılmadığı ve full spectrum dönüştürme avantajları için Kızılötesi Fotoğrafçılık için Fotoğraf Makinesi Seçimi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Avantajları:

  • Bu yöntemin birinci amacı pozlama süresini düşürmektir. bu yöntemle 1/250, 1/125, 1/60 enstantane hızlarıyla pozlama yapmak mümkündür.
  • Uzun pozlama yapılmayacağından tripod ihtiyacını ortadan kaldırır. (Elde çekim mümkündür.)
  • Sadece Low Pass filtre çıkarıldığı, sensör önüne ekstra filtre takılmadığı için 3. seçeneğe göre maliyeti daha düşüktür.
  • Farklı dalga boyu sınırı olan filtreler kullanılabilir. (590nm, 665nm, 720nm, 850nm, Hoya R72, B&W 093, Hoya 25a vb.)

Dezavantajları:

  • Fotoğraf makinelerinde filtre takma zorunluluğu devam ettiğinden, vizörden bakarak kadrajlama olanağı olmamaktadır. Ancak DSLR fotoğraf makinesinin canlı önizleme özelliğini açarak aynasız fotoğraf makinesi gibi davranmasını sağlayabilir, aynasız fotoğraf makineleri de dahil olmak üzere vizörde veya ekranda sensörden gelen kızılötesi görüntü geldiği için müdahale edilmemiş bir makine mantığıyla kadrajlama yapabilirsiniz. Tek fark görüyor olduğunuz görüntünün artık kızılötesi görüntü olmasıdır. Bu durum fotoğrafı çekmeden önce de size nasıl bir fotoğraf çekeceğinize dair bir önizleme sunar.
  • Modifikasyon sonrası fotoğraf makinesi sadece görünür ışıkla değil, kızılötesi ışıkla da fotoğraf çekeceği için artık günlük fotoğraf çekimine uygun olmayacaktır. (Kızılötesi ve UV ışığı bloke eden özel lens filtreleri takılarak bu durum telafi edilebilir.
  • Modifikasyon sonrası fotoğraf makinesinde eğer varsa toz giderme sistemi devre dışı kalır.
  • DSLR Fotoğraf makinelerinin odaklama mekanizmalarının perde odasında olmalarından ve görünür ışık yardımıyla odaklama yapmalarından dolayı kızılötesi filtre takılıyken odaklama yapmayacaktır. Maalesef perde odasına giren görünür ışığı arttırmanın bir yolu yoktur. Fakat filtre takılıyken yukarıda da ayrıntılı şekilde açıkladığım üzere canlı önizleme moduna geçerek, aynasız fotoğraf makinesi gibi davranmasını sağlayarak sorunsuz bir şekilde odaklama yaptırabileceğiniz gibi odaklama hatası olmadan net fotoğraflar üretebilirsiniz. Aynasız fotoğraf makinelerinin ise odaklama referans noktası sensörleri olduğu için odaklamayı sorunsuz bir şekilde yapmaktadırlar.
  • Filtre takılınca makinenin ışık ölçüm mekanizması çok doğru çalışmayacaktır. Sebebi ise ışık ölçüm mekanizmasının görünür ışığa göre hesaplama yapmaya programlanmış olmasıdır. DSLR veya Aynasız Fotoğraf makinelerinde manuel modda çekim yapılması daha uygundur. Diyafram modunda deneme yanılma yöntemiyle pozlama telafisini bularak da çekim yapabilirsiniz.
Kızılötesi Fotoğraf

Equipment: IR modified Nikon D40x, AF-S 18-55mm f/3.5-5.6, Hoya R72 Infrared Filter
Exif: 20mm, f/8, iso100, 1/250 sec.
Location: Goncalı / Denizli / TURKEY

3- Low Pass filtreyi çıkarıp, sadece kızılötesi ışığı geçiren filtre ile değiştirek (Modifikasyon):

Neden tercih edilir?:

Bu seçenek sadece DSLR fotoğraf makineleri için uygulanmaktadır. Bu yüzden aşağıda açıklanacak avantaj ve dezavantaşlar DSLR makineler için geçerlidir. Bu yöntem DSLR fotoğraf makinelerinde hem elde çekim ve vizörden görerek kadraj yapmak için tercih edilmektedir. DSLR makineler için en ideal seçenektir. DSLR fotoğraf makinelerini dönüştürme avantajları için Kızılötesi Fotoğrafçılık için Fotoğraf Makinesi Seçimi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Avantajları:

  • Kızılötesi filtre takma ihtiyacı ortadan kalktığı için normal çekimler nasıl yapılıyorsa o şekilde çekim yapmaya olanak verir.
  • DSLR fotoğraf makinelerinde modifikasyon esnasında odaklama kalibrasyonu da yapıldığından odaklama sorunları olabilse de büyük ölçüde önüne geçilebilir. Görünür ışıkla nasıl odaklama yapılıyorsa (manuel/otomatik) netleme yine o şekilde yapılabilir. Tabiiki odaklamanın hatasız yapılabilmesi için yukarıda anlattığım gibi canlı önizleme modunda odaklama yaptırmak en iyi sonucu verecektir.
  • Uzun pozlama yapılmayacağından tripod ihtiyacını ortadan kaldırır. (Elde çekim mümkündür.)
  • Lens önünde filtre kullanma zorunluğunu yoktur.
  • Işık ölçüm mekanizması çalıştığından dolayı “pozlama telafisi kullanılması suretiyle” diyafram ya da otomatik modda kullanım olanağı vardır. (Işık ölçüm mekanizması çok doğru çalışmayacaktır. Sebebi ise ışık ölçüm mekanizmasının görünür ışığa göre hesaplama yapmaya programlanmış olmasıdır.)

Dezavantajları:

  • Modifikasyon sonrası fotoğraf makinesi sadece görünür ışıkla değil, kızılötesi ışıkla fotoğraf çekeceği için artık normal fotoğraf çekime uygun olmayacaktır.
  • Modifikasyon sonrası fotoğraf makinesinde eğer varsa toz giderme sistemi devre dışı kalır.
Kızılötesi Fotoğraf

Equipment: 720nm IR modified Nikon D7000, AF-S 18-55MM F/3.5-5.6
Exif: 18mm, f/8, iso200, 1/60sec.
Location: Beyaz Melekler Parkı / Karabağlar / İzmir / TURKEY