Canon 60D Kızılötesi Çevirme Rehberi

Bu yazımda sizlere Canon 60D model fotoğraf makinesinin nasıl Kızılötesi Fotoğraf çekimi için çevrileceğini anlatacağım. Öncelikle bir fotoğraf makinesini neden sadece kızılötesi fotoğraf çekimi için çevirdiğimizi hatırlayalım:

1- Uzun pozlama nedeniyle tripod kullanımının şart olması, pratik olmaması ve kızılötesi portre fotoğrafçılığının mümkün olmaması.
2- Fotoğraf makinemizin odaklama mekanizmasının görünür ışık yardımıyla çalışmasından dolayı kızılötesi fotoğraf çekerken odaklamanın zor olması. (Kızılötesi filtre takılıyken odaklama yapabilmeniz için filtreyi söküp çıkarmanız gerekir.)

Kızılötesi için özel olarak çevrilmemiş makinelerin dezavantajlarına Kızılötesi Fotoğraf Çekim Teknikleri isimli yazımda daha ayrıntılı olarak değinmiştim.

Çevirme işlemi esnasında kullandığım araç ve gereçleri merak ediyorsanız buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Uyarı: Bu eğitim deneyimli profesyoneller için tasarlanmıştır ve sadece bilgilendirme amaçlıdır. Fotoğraf makinenize yapılan değişiklik, üreticinizin garantisini geçersiz kılar. Eğer dönüştürme işlemini gerçekleştirmeye karar verirseniz fotoğraf makinenizi bozabilir, flaş kapasitöründe depolanmış yüksek voltajdan dolayı zarar görebilir veya ölebilirsiniz. Bu işlemi yapmak kendi sorumluluğunuzdadır. Fotoğraf makinesinin hasar görmesinden veya maruz kalabileceğiniz herhangi bir zarardan veya başka sonuçtan sorumlu değilim.

Odaklama Uyarısı: Sensör üzerindeki kızılötesi engelleyici filtreyi çıkarmak orijinal fabrika kalibrasyonunu bozabilir ve kameranız daha sonra düzgün odaklamayı tamamen başaramayabilir. Ayrıca hangi model olursa olsun mutlaka fleks kablo söküp takma işlemleri olduğu için bu kablolar kolaylıkla zarar görebilirler. Bu gibi durumlarda size yardımcı olamayacağımı baştan belirtmek isterim.

Bir başka husus ise sensöre toz kaçma riskidir. Dönüştürme sürecinde eğer doğru ekipmana sahip değilseniz sensördeki tozu gidermek işin en zor kısmıdır. Bunu kendiniz yapmaya çalışmak yerine, dönüşüm için fotoğraf makinenizi bana göndermenizi veya çevrilmiş bir makine siparişi için iletişime geçmenizi öneririm.

Başlıyoruz

Sökülen vidaları tekrar nereye takacağımızı bilmemiz açısından söküme başlamadan önce vidaları söktüğünüz zaman gruplayarak koyunuz. Bunun için mıknatıslı mat kullanabilirsiniz. Özellikle çevirme işlemine başlamadan önce, batarya ve hafıza kartını çıkarmayı ve eğer makinenizde sensör toz giderme özelliği varsa mutlaka açılışta/kapanışta devre dışı bırakınız.

sensör toz giderme temizleme sistemi menüsü

Canon 60D:

Canon 60D

Vizör lastiğini kaldırıp ortaya çıkan 3 adet vidayı, LCD döner ekranı açtığımızda karşımıza gelen soldaki 1 adet ve döner ekran bağlantı yerindeki 2 adet vidayı söküyoruz.

Canon 60D

Makinenin tabanındaki işaretlemiş olduğum 4 adet vidayı söküyoruz.

Canon 60D

Kavrama lastiğini kaldırıp ortaya çıkan 2 adet vidayı söküyoruz.

Canon 60D

USB bağlantı cephesindeki işaretli 2 adet vidayı söküyoruz.

Canon 60D

Lcd ekranın olduğu gövdenin arka bloğunu nazikçe kaldırıp işaretli 1 adet fleksi kabloyu pcb den söküyoruz.

Canon 60D

İşaretli 11 adet fleksi kabloyu, 5 adet vidayı ve vizörün altındaki geçmeli plastik kabloyu beyaz bağlantı aparatını tutarak söküyoruz. Ardından pcb yi nazikçe kaldırıyoruz.

Canon 60D

Kaldırdığımız pcb nin alt tarafındak kablo yığınını söküyoruz.

Canon 60D

Sensör bloğunu sabitleyen 5 adet vidayı ve sensör toz giderme mekanizmasının gövdeye olan bağlantısını sağlayan fleksi kabloyu söküyoruz.

Canon 60D

Sensör çerçevesini tutan işaretli 2 adet vidayı söküyoruz ve çerçeveyi ayırıyoruz.

Canon 60D

Çerçevenin Sensör bloğundan ayrılmış hali. Bu adımda sensör toz giderme mekanizmasının bir parçası olan toz giderme filtresini söküyoruz. Doğal olarak makinemiz otomatik toz giderme (dust reduction) özelliğini yitirmiş oluyor. Makineyi çevirmeden önce eğer varsa makine ayarlarından açılış ve kapanışta sensör temizleme özelliğini kapatarak makinenin vermesi mümkün hatalarını bertaraf ediyoruz.

Canon 60D

Sensör toz giderme filtresinin çıkarılmış hali. Sensör üzerinde Low-pass filtre açıkça görülmektedir. Bir sonraki adımda ise bu filtreyi sökeceğiz.

Canon 60D

Maket bıçağı yardımıyla low-pass filtreyi tutan yapışkanları kesip filtreyi serbest bırakıyoruz ve ardından söküyoruz.

sensörLow-pass fitrenin sökülmüş hali.

Öncelikle takacağımız kızılötesi filtrenin sensöre bakacak kısmını sensör temizleme spatulası ve sensör temizleme sıvısı ile iyice temizliyoruz.

sensör temizleme

Kızılötesi filtreyi montajlıyoruz.

kızılötesi filtre

Low-pass filtrenin kızılötesi filtre ile değiştirilmiş hali. Taktığımız filtrenin perdeye bakan kısmını da temizliyoruz. Ve fotoğraf makinemizi geri montajlıyoruz.

sensor temizleme işlemi

Ve bir deneme çekimi.

Sırada ise kızılötesi fotoğraf makinemizin doğru odaklama yapabilmesi için odaklama ayarı yapılması gerekir. Bu ayarın nasıl yapılabileceğini Kızılötesi Çevrilmiş Fotoğraf Makinelerinde Odaklama Kalibrasyonu isimli sayfada anlatılan şekilde yapabilirsiniz.

sample infrared image

Equipment: IR modified Canon 60D, EF-S 18-55MM F/3.5-5.6
Exif: 18mm, f/8, iso200, 1/320 sec.

Etiket(ler): , , .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

İsmail UĞURBAŞ hakkında

28.08.2009 tarihinde Nikon D40 edinerek başladığı fotoğraf serüvenine 19.05.2012 tarihinde kızılötesi renk kattı. Genellikle doğayı fotoğraflar. 1982 doğumludur, İzmirde ikamet eder, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksek Okulu İklimlendirme - Soğutma mezunudur ve mesleği Soğutma Teknikerliği'dir. Hobileri Fotoğrafçılık ve Hi-Fi'dir. Ayrıca İzmir merkezli Kadraj Fotoğraf Topluluğu yöneticilerindendir.

Canon 60D Kızılötesi Çevirme Rehberi için 5 cevap

  1. Araba modifiye gibi DSLR modifiye merakı da var … Kızılötesi odaklı başarılı bir site. Tebrik ederim . Benim bu konuya merakım yok açıkçası. Ama yazıyı yine de okudum. Uzun yıllar teknik servis tecrübeme dayalı olarak bilmediğim bir şey var mı diye okurum bazen … Bu yazı güzel ama eksik. Sensor ile bayonet arasındaki mesafe bozulursa (flange back) netleme hataları kaçılınmaz olacaktır. Bu mesafenin Canon’da 44.000 mm olduğunu biliyoruz. Sensor 60D de yaylar üzerinde olduğu için 3 tane vidasını rastgele söküp tekrar sıkamayız. Normalde bu işlemi özel mikrometre ile yapmak gerekir. Ama filtreyi değiştirdiğinizde zaten makinenin bütün ölçüm sistemi etkileneceği için ne kadar kritik olduğunu bilmiyorum. Teoride lensin flange back mesafesi 44.000 mm ye göre ayarlandığı için önemli olduğunu düşünüyorum. En azından sensorün bayonete tam paralel durması gerekiyor. Ve sensor vidalarını rastgele söküp sıkarak bu dengeyi bozmuş olmuyor musunuz ?

    • Merhabalar, site görüşünüz için çok teşekkür ederim. Elbette bahsettiğiniz teknik bilgiler ışığında pratikte bu dengenin bozulması kaçınılmaz. Fakat Canon firmasının da bunu 3 adet vidayla sağlamaya çalışması bu konuya ya tam odaklanmadıklarını ya da sensörün oturduğu düzleme çok güvendiklerini gösteriyor gibi. Bir ihtimal de herşeyin hata toleransı dahilinde olabileceği. Ben açıkçası 3 adet vida ile paralelliğin sağlanabileceğine ikna olmadım. 60d’yi montajlarken sensör bloğununu tutan vidalar tam olarak vidalanıyorlar. En azından ben öyle yapmıştım. Sensör bloğu tamamen yaylara bağımlı değildi sanırım. Yanlışım varsa düzeltin. Bir dahaki 60D montajında bu durumu gözlemleyeceğim. Ama diğer modellerin ezici çoğunluğunda bu tip dengeleme yayları yoktu.

      Bahsettiğiniz paralelliği tutturamamak olasılık dahilinde elbette. (ki verdiğiniz rakamda virgülden sonra 3 sıfır düşünülünce böylesine hassasiyeti tutturmam çok çok zor.) Bu hata oranının tolerans limitleri içinde kalacağını düşünüyorum. Tabiiki katastrofik denge bozuklukları kabul edilemez.

      Ayrıca Dslr makineler için kullanılan filtrelerin yüzeylerinin birbirine paralelliği ya da geometrik kusurusuzluğu, kızılötesi ışık geçirgenlik oranı gibi durumlar da bir başka sorun. En nihayetinde bu tip sorunlarla başa çıkabilecek ekipmanlarım olmadığından bu tip hatalar “bence” kızılötesi fotoğrafçılık için kabul edilebilir sınırlar içerisindedir.

  2. Selam tekrar ,
    Evet 60D ve güncel pek çok modelde 3 vida ile sensörler yaylar üzerindedir.
    Milimetrenin binde biri gibi bir mesafeden bahsedince daha iyi bir yöntem yok bence de.
    Sensörün bayonete olan uzaklığı ve paralelliği bunların ayarlanması ile olur.
    Bunun 2 yolu var. İlk defa sensörü siz söküyorsanız mikrometre yardımı ile mesafeyi kopyalamak veya daha önce sökülmüş ve bu mesafe veya paralellik bozulmuşsa flange back tester cihazı kullanmak.
    Her iki yöntemi de kullandığım için için bu ayarın ne kadar hassas olduğunu çok iyi biliyorum. 3 vidayı ayarlanarak 44.000 mesafe sensörün 5 noktasında (4 köşe ve merkez) olmasını sağlıyoruz.
    Flange back mesafesi ve önemini buradaki yazımda daha detaylı anlatmıştım.
    https://lenstamiri.com/flange-back-mesafesi-ve-onemi/
    Siz sensörün önündeki orijinal filtreyi kullanmadığınız için zaten makinenin bütün netleme ayarlarını iptal etmiş oluyorsunuz zaten. Bu göz ardı edilebilir ama paralellik sorunu olabilir. Yani en azından sensörün bayonete tamamen paralel durmasını sağlamanız gerekiyor ki fotoğrafların bütün köşeleri aynı keskinlikte olsun. Yoksa sol sağ veya üst alt köşeler eşit netlikte olmayacaktır.

    • Tavsiyeleriniz için teşekkür ediyorum. Bahsettiğiniz yöntemle daha sağlıklı işler çıkarmak mümkün, buna katılıyorum. Fakat bahsettiğiniz türden cihaz ya da cihazlara yatırım yapmayı gerektirecek hacimde iş yapmıyorum. Ama dikkate alarak, müşterilerime riskli olan modellerde gerekli bilgiyi verdikten sonra sensör düzlem ayarlaması da istenilirse bilgi almaları için sizlere yönlendiririm.

      • İsmail Bey ,
        Sizi anlıyorum… Yaptığınız işi ve sitenizi takdir ediyorum. Benim yorumum sadece yazıdaki küçük bir eksiği hatırlatmak veya bilgilendirmek babındadır.
        İş hacminize oranla bu cihazlara yatırım yapmak elbette çok mantıksız olur. Buna saygı duyarım elbette. Ama piyasada yıllardır nam salmış büyük iş hacimlerinde iş yapan servisler veya ustalar bile bu yatırımları yapmıyor zaten. Bunu söyleyince de biz kötü oluyoruz 🙂
        Saygılarımla … Hoşçakalın …

Yorumunuz bizler için önemlidir: