Bitkiler Kızılötesi Fotoğraflarda Neden Beyaz Görünür?

Karşılaşacağınız kızılötesi fotoğraflarda ilk olarak gözünüze çarpacak şey ağaçların bembeyaz görünmeleri ve fotoğrafın bütününe yansıyan sıra dışılık olacaktır. Kızılötesi fotoğraflara o eşsiz güzelliklerini yansıtan temel unsurlardan biri hiç şüphesiz üzerine kar yağmış gibi görülen bembeyaz ağaçlardır. İster yazın isterseniz kışın kızılötesi fotoğraf çekin, istisnasız yapılarında klorofil içeren tüm yapraklı bitkiler fotoğraflarda bembeyaz bir görünüme kavuşacaklardır. Zaten beni ve bir çok fotoğrafçıyı da kendine çeken gizemli büyü, ağaçların bembeyaz görünmelerinden kaynaklanmaktadır. Bitkiler kızılötesi fotoğraflarda neden beyaz görünmektedirler? Elbette bunun cevabı bitkilerin gizli dünyasında saklı.

Bitkilerin büyük çoğunluğunun fotosentez sonucunda besin ürettiklerini biliyoruz. Fotosentez; kloroplastlarında klorofil taşıyan canlılarda ışık enerjisi kullanılarak organik bileşiklerin üretilmesi olayıdır. Bitkilerde bulunan klorofil, beş çeşit olup, bunlar a,b,c,d ve f şeklinde adlandırılır. Damarlı yeşil bitkilerde klorofil a ve b 1/3 oranında bulunur. Diğer klorofiller bu bitkilerde bulunsa bile çok az veya eser miktarlardadır. Aşağıdaki grafikten de anlaşılacağı üzere a ve b tipi klorofiller tarafından Mor – Mavi (400nm – 490nm) ve Turuncu – Kırmızı (630nm – 700nm) en çok emilen ışık tayflarıdır. Cyan-Yeşil-Sarı (490nm-630nm) bölgesinin ise tamamına yakını kullanılmayıp bitkiler tarafından yansıtılırlar. Elbette sadece Yeşil değil, Ultraviyole (300nm altı) ve Kızılötesi ışık da (700nm üstü) kullanılmayıp yansıtılmaktadırlar. Bitkilerin yeşil görünmesinin temel sebebi insan gözünün yansıtılan ışık tayfları arasından sadece yeşil renge hassas olmasıdır. Üzerlerine düşen kızılötesi ışık tayfının tamamını yansıttıkları için bitkiler kızılötesi fotoğraflarda beyaz olarak görünürler.

Bitkiler Kızılötesi Fotoğraflarda beyaz görünür

Bu bilgiler doğrultusunda bitkiler yeşi ışıkta ve kızılötesi ışıkta fotosentez yapamazlar sonucu ortaya çıkıyor. Bunun tersine bitkiler mor-mavi ve turuncu-kırmızı ışık altında daha sağlıklı fotosentez yapabilirler.

Bitkiler Kızılötesi Fotoğraflarda nasıl görünür karşılaştırmalı fotoğraf:

Kızılötesi
Görünür ışık

İğne yapraklı ağaçlar kızılötesi fotoğraflarda yine beyaz görünmelerine rağmen geniş yapraklı ağaçlar kadar hoş bir etki bırakmamaktadırlar. Kızılötesi fotoğraf çekerken Çınar, Meşe, Kayın, Gürgen, Dişbudak, Kızılağaç, Akçaağaç, Kavak, Ihlamur, Kestane gibi geniş yapraklı ağaçları kadrajnıza alırsanız kızılötesi fotoğraflarınızda o bilindik beyaz ağaç etkisi çok daha iyi olacaktır. Geniş yapraklı ağaçlar bembeyaz bir hale bürününce ortaya gayet güzel görüntüler çıkıyor. Bir parkta çektiğim gelişi güzel bir fotoğraf bunun en güzel kanıtı niteliğindedir:

kızılötesi fotoğraf

Equipment: Nikon D700, AF 20mm f/2.8D, Hoya R72 Infrared Filter
Exif: 20mm, f/8, iso100, 10sec.
Location: Çamlık / Denizli / TURKEY

Etiket(ler): , , , , .Yer işareti koy Kalıcı Bağlantı.

İsmail UĞURBAŞ hakkında

28.08.2009 tarihinde Nikon D40 edinerek başladığı fotoğraf serüvenine 19.05.2012 tarihinde kızılötesi renk kattı. Genellikle doğayı fotoğraflar. 1982 doğumludur, İzmirde ikamet eder, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksek Okulu İklimlendirme - Soğutma mezunudur ve mesleği Soğutma Teknikerliği'dir. Hobileri Fotoğrafçılık ve Hi-Fi'dir. Ayrıca İzmir merkezli Kadraj Fotoğraf Topluluğu yöneticilerindendir.

Yorumunuz bizler için önemlidir: